0 0
Kurdisk baklava

Dela det på ditt sociala nätverk:

Eller så kan du bara kopiera och dela denna url

Kurdisk baklava

  • Medel

Tillvägagångssätt

Dela

Baklava – populär bakverk i hela mellanöstern och här har ni min kurdiska variant på en enkel baklava i långpanna med valnötter, kanel och kardemumma. I sockerlagen har jag citronsaft, rosenvatten och lite mindre socker så att kakan inte ska bli för söt.

Recept:
500 gram Filodeg
400 gram Valnötter
2,5 tsk Kanel – malen
1,5 tsk Kardemumma
350 gram Smör
Sockerlag
3 dl Strösocker
2 dl Vatten
1 msk färskpressad Citronsaft
1 msk Rosenvatten

Gör så här:

  1. Börja med att koka upp scokerlagen. Lägg alla ingredienser i en kastrull förutom rosenvattnet. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små puttra långsamt i 5 min. Stäng av värmen och häll i rosenvatten, låt svalna helt i rumstemperatur.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält smöret och låt svalna.Finhacka nötterna (eller kör snabbt i en matberedare) och blanda med kanel och kardemumma.
  4. Öppna upp filodegen och rulla ut varsamt. Täck gärna över filodegen så den inte torkas ut.
  5. Ta fram en långpanna och lägg på bakplåtspapper. Ta fram en ark i taget, pensla med smör, fortsätt tills du har 5 ark filodeg på varandra, alla penslade med smör. Lägg över hälften av valnötsfyllningen och platta ut jämnt över hela degen. Täck med ytterligare 5 ark filodeg, pensla varje filodeg med smör. Lägg på resterande nötter. Täck med ytterligare 7 ark filodeg som du penslar med smör.
  6. Skär ut rutor med en vass kniv. Ställ mitt i ugnen till de blir gyllene, det tar ca 20-30 minuter.
  7. Ta ut från ugnen och häll den kalla sockerlagen över baklavan. Strö över finhackade valnötter.
  8. Låt baklavan svalna i rumstemperatur. Täck sedan och låt baklavan suga åt sig sockerlagen i minst 1 timme men ju längre desto godare, gärna 6 timmar. Servera med chai.

Kurdisk baklava

Baklavan

FoodByLaven

Kycklingvingar
föregående
Bali mrishk – Kycklingvingar
Lammlägg
nästa
Lammlägg med smak av mellanöstern
Kycklingvingar
föregående
Bali mrishk – Kycklingvingar
Lammlägg
nästa
Lammlägg med smak av mellanöstern

Lägg Till Din Kommentar

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.