0 0
Shaabiyat knyten

Dela det på ditt sociala nätverk:

Eller så kan du bara kopiera och dela denna url

Shaabiyat knyten

  • Lätt

Tillvägagångssätt

Dela

Shaabiyat knyten – Shaabiyat är en sorts baklava från mellanöstern med krämig fyllning som sedan dränks i sockerlag. Här har jag format de till knyten istället för de tradionella trianglarna. Jag älskar knyten och tycker allt ser festligare ut när man formar de så.

I receptet använder jag rosvatten men du kan byta ut det till apelsinblom eller annan valfri smaksättning. Du kan även göra det enkelt för dig och använda färdig sirap, välj då vit sirap.

Recept ca 12-16 knyten:
1 pkt filodeg ca 250 gram)

Fyllning:
3 dl mjölk
3,5 dl vispgrädde
3 msk mannagryn
6 msk majsstärkelse
2,5 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk rosenvatten

Sirap:
3 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk färsk citronsaft
1 msk rosenvatten

Garnering:
Finhackade pistagenötter
Torkade rosenblad (ätbara)

Gör så här:
1. Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull förutom rosenvattnet. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 5 min. Stäng av värmen och häll i rosenvatten, låt svalna helt i rumstemperatur.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
3. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, vispa ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar. Stäng av värmen och låt kallna helt innan du fyller filodegen.
4. Öppna upp filodegen och rulla ut varsamt, skär ut fyrkanter (ca 10×10). Täck gärna över filodegen så den inte torkas ut. Ta fram en degbit i taget och lägg 5 ark filodeg på varandra.
5. Tryck försiktigt ner degen i den smorda muffinsformen, fyll med ca 1,5 msk krämfyllning och vik sedan ihop den till ett knyte. Upprepa till plåten är fylld.
6. Pensla med smält smör. Ställ mitt i ugnen till de blir gyllene, det tar ca 10 minuter men kan variera beroende på ugn.
7. Ta ut från ugnen och häll den kalla sirapen över knytena. Strö över finhackade nötter och rosenblad.
8. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan och låt baklavan suga åt sig sirapen i minst 1 timme men ju längre desto godare, gärna 6 timmar. Servera med glass eller chai.

Baklava

FoodByLaven

Shakshuka
föregående
Shakshuka med aubergine och kikärtor
Kyckling fasolia
nästa
Kyckling fasolia i ugn
Shakshuka
föregående
Shakshuka med aubergine och kikärtor
Kyckling fasolia
nästa
Kyckling fasolia i ugn

Lägg Till Din Kommentar

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.