0 0
Ris med vitkål / Kalam plaw

Dela det på ditt sociala nätverk:

Eller så kan du bara kopiera och dela denna url

Ingredienser

Justera Portioner:
5 dl Ris - Basmati
1 hackad Lök - gul
2 skivade Lök - gul till botten
500 gram Nötfärs
1 tsk Gurkmeja - krydda
Ett litet huvud Vitkål
1 msk Spiskummin
0,5 gram Saffran
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Vatten

Ris med vitkål / Kalam plaw

Ris med vitkål, lök och nötfärs

  • Portioner 6
  • Medel

Ingredienser

Tillvägagångssätt

Dela

Kalam plaw heter den här pilaffen med ris, vitkål och nötfärs. Pilaffen är smaksatt med saffran och blir härligt saftig. Tycker du om vitkål men inte provat mitt recept på kalam plaw så är det dags nu, du kommer inte bli besviken!

Tips: på mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.

Gör så här:
1. Skölj rent riset i ljummet vatten och lägg det i blöt, minst 30 min.
2. Gör saffransvatten genom att blanda 0,5 gram saffran med 2 msk kokande vatten i ett litet glas och låt stå.
3. Hacka vitkålen och ställ åt sidan.
4. Hacka en lök och stek i en uppvärmd djup panna med rapsolja, när löken blivit glansig så tillsätter du gurkmeja.
5. Lägg i nötfärsen, hacka den och stek till den fått lite stekyta.
6. Smula över hönsbuljongen och krydda med salt och peppar, blanda väl.
7. När färsen är stekt så lägg i den hackade vitkålen. Krydda med spiskummin.
8. Häll i 2 msk saffransvatten och stek på medelvärme tills vitkålen är mjuk.

Riset:
1. Under tiden vitkålen steks, koka upp vatten i en stor kastrull, addera salt.
2. Häll ut vattnet från det blötlagda riset och häll riset i det kokande vattnet.
3. Låt riset koka i 3-5 minuter tills den är mjuk men inte för mjuk, ”al dente”. Den ska var mjuk men fortfarande ha en hård kärna
4. Häll sedan av i ett durkslag.
5. Skölj rent kastrullen och torka, häll rapsolja i botten på kastrullen och lägg i skivad lök på botten.

Sammansättningen:
1. Börja varva ris med färsblandningen. Lägg lite vitt ris på löken i kastrullen.
2. Lägg på lite av vitkålsblandningen och rör om. Lägg på ytterligare ett lager med vitt ris och vitkålsblandningen och rör om. Fortsätt tills riset och vitkålen tar slut.
3. Hetta upp 1 dl rapsolja i en liten kastrull.
4. Häll på 1 tsk saffransvatten på riset följt av den upphettade rapsoljan. Forma riset så det blir som en topp i mitten och peta sedan lite ”lufthål” i riset med skaften av hålsleven.
5. Täck kastrullens lock med en ren kökshandduk och lägg på kastrullen. Låt stå på hög värme i 5 minuter och sänk sedan till låg värme i 45 minuter.
6. Lyft på locket, lägg ett serveringsfat på kastrullen och vänd sedan kastrullen upp och ner och lyft bort kastrullen. Servera och njut!

FoodByLaven

Custard
föregående
Custard/Kaster
Paloda
nästa
Söta glasnudlar/Paloda
Custard
föregående
Custard/Kaster
Paloda
nästa
Söta glasnudlar/Paloda

Lägg Till Din Kommentar

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.