Ingredients
-
8 dl Ris - Basmati
-
1 kg Kycklingfilé
-
4 stora Morotgrovrivna
-
0,5 gram SaffranBlanda med 2 msk kokande vatten
-
1 Lök - gul
-
Salt
-
Svartpeppar
-
Rapsolja
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
Vatten
-
1 st LibabrödSeparerad i mitten
-
Directions
Gezerplaw, en av mina absoluta favorit pilaffer. Ris med morötter, kyckling och saffran, smakar fantastiskt gott, lite sött från morötterna samt saffranet och blir härligt saftig. Tycker du om morötter så är det här receptet ett måste!
Tips: på mitt instagramkonto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Gör så här:
- Skölj rent och blötlägg riset i ljummet vatten, minst 30 min.
- Finhacka löken och riv morötterna grovt.
- Värm en djup panna, hetta upp 1 msk rapsoljan och lägg i löken. Stek löken glansig, tillsätt gurkmejan och rör om.
- Lägg i kycklingen och krydda med salt och peppar. Häll 1 msk saffransvatten på kycklingen, rör om och låt puttra på medelvärme under lock.
- Ta fram en ny stekpanna, häll i 0,5 msk rapsolja och stek de rivna morötterna. Tillsätt salt. Stek tills det inte finns någon vätska kvar och morötterna är mjuka och har lite stekyta. Sänk morötterna till låg värme.
- Under tiden kycklingen puttrar och morötterna hålls på låg värme, koka upp rikligt med vatten i en kastrull, addera salt.
- Häll ut vattnet från det blötlagda riset och häll riset i det kokande vattnet.
- Låt riset koka i 3-5 minuter tills den är mjuk men inte för mjuk, ”al dente” den ska vara mjuk men fortfarande ha en hård kärna i mitten.
- Medan riset kokar, lägg över morötterna i samma panna som kycklingen.
- Häll av riset i ett durkslag. Skölj rent kastrullen och torka, häll rapsolja i botten och lägg ett libabröd i botten av kastrullen.
- Värm upp ca 1 dl rapsolja i en liten kastrull. OBS! Ha under konstant tillsyn så oljan inte börjar brinna.
- När brödet är på botten börjar du varva lager mellan ris och kycklingen med morötter. Starta med ris, sen ett lager av kycklingblandningen och sen ris igen.
- När allt har varvats i kastrullen, tillsätt 1 msk saffransvatten över riset och häll över den uppvärmda oljan.
- Forma riset som en topp i mitten (som en kulle/berg) och gör sedan lufthål i riset med undersidan av hålsleven.
- Klä locket med en kökshandduk, sätt på locket på kastrullen. Låt stå på högsta värme 1 min och sedan medellåg värme i ca 45 min så riset ångkokas. Serveras med sallad och tsatsiki.
*Saffransvatten: Blanda 0,5 gram saffrans med 2 msk kokande vatten i ett litet glas, täck och låt dra sig i minst 5 min.