Ingredients
-
5 dl Ris - Basmati
-
800 gram LammgrytbitarGärna med ben
-
3 st Lök - gul
-
2 st Morot
-
2 dl Russin - röda
-
2 dl Mandlar
-
2 msk Biryani krydda
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
1 st Grönsaksbuljongtärning
-
0,5 gram Saffran
-
3 msk till saffranet Vatten - kokt
-
Salt & Peppar
-
Rapsolja
-
Vatten - kokt
-
Till garnering Persilja - färsk
Directions
Biryani är en risrätt som är väldigt populär i Kurdistan och övriga Mellanöstern men också i Indien och Pakistan. Recepten skiljer sig åt och själva biryani är en kryddblandning som man använder. Här kommer jag dela med mig av mitt Kurdiska recept på biryani med lamm. Det som tar tid i detta recept är att lammet ska koka annars är det väldigt enkelt att följa trots flera moment.
Tips: På mitt Instagram- samt youtube konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial. Se nedan för att titta på klippet.
Gör så här:
- Skölj rent och tvätta riset, blötlägg i minst 30 minuter.
- Blanda saffran med 3 msk vatten, täck med lock och låt dra sig.
- Strimla löken, skala och hyvla morötterna.
- Häll olja i en kastrull, lägg i 1 strimlad lök och stek glansig. tillsätt gurkmeja och stek gyllene.
- Lägg i köttet, tillsätt halva biryanikryddan, salt och peppar. Rör om till köttet får en lättare stekyta.
- Smula i buljongtärningen, häll i 2 liter vatten och låt koka under lock på medelvärme i 1,5 timme.
- När köttet är klart, häll i resten av biryanikryddan och blanda ner det avrunna riset. Lägg på locket och låt koka på medelvärme till vattnet reducerats, detta tar ca 15 min.
- Under tiden steker du tillbehören. Fräs snabbt russinen, skålla mandeln och stek morötterna i en stekpanna till de är mjuka.
- Häll i 1-2 msk rapsolja i stekpannan och lägg i löken, tillsätt gurkmeja och stek på låg värme till löken karamelliseras. Låt den stå till riset är helt klart.
- När all vätska från riset är bort, häll över saffransvattnet och lägg tillbaka locket. Låt ångkokas på svag värme i 30 minuter.
- När riset är klart är det dags att lägg upp biryanin på ett stort fat. Börja med riset på botten, lägg på de stekta morötterna, russinen och mandlarna. Lägg på de karamelliserade löken och garnera med hackad persilja.