Directions
Goshtaw – en matig kurdisk soppa på lamm, potatis och kikärtor som serveras till tunnbröd. Den här brukar få koka extra länge och det doftar ljuvligt i hela hemmet.
Recept
1 kg lammgrytbitar
8-10 mindre potatisar
400 gram kikärtor (konserv)
2 lök gul
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 dl tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk gurkmeja
0.5 tsk paprika
1 krm svartpeppar
Chiliflakes
Salt
Rapsolja
Ca 1,5-2 liter vatten
Gör så här:
1. Skala och skiva löken. Häll olja i en kastrull, lägg i löken och stek glansig. Tillsätt gurkmeja och stek gyllene.
2. Lägg i vitlöksklyftorna och lagerbladen, rör om. Lägg i grytbitarna och stek till de får lite färg.
3. Rör ner tomatpuré och samtliga kryddor, låt stekas ihop i någon minut.
4. Smula i buljongtärningarna och häll i vattnet. Lägg på ett lock och låt koka på medelvärme i ca 1,5 timmar eller till köttet har kokat klart.
5. Skala potatisarna och skölj rent kikärtorna. Lägg ner de i grytan och låt koka i ytterligare 30 min. Servera soppan med tunnbröd och valfria tillbehör, gärna lök och färska örter.