Background Image
  • Home
  • Frukt
  • Albaloo polo / Ris med sura körsbär
0 0
Albaloo polo / Ris med sura körsbär

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
5 dl Ris - Basmati
4 dl Körsbär - sura
2 msk Strösocker
0.5 gram Saffran
Salt
Rapsolja
4 msk till saffranet Vatten - kokt
Till riset Vatten - kokt

Albaloo polo / Ris med sura körsbär

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Albaloo polo – En persisk risrätt med sura körsbär och saffran som oftast serveras med saffranskyckling eller köttbullar. Smakar väldigt gott och vem älskar inte rosa ris? Du kan göra detta både på färska eller frysta körsbär. Köper du frysta så rekommenderar jag Picards sura körsbär.

Tips: På mitt Instagram- samt youtube konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial. Se nedan för att titta på klippet.

Förberedelser:

  • Skölj rent riset och blötlägg i minst 30 minuter.
  • Späd ut saffranet med 4 msk hett vatten, täck med lock och låt stå.

Gör så här:

  1. I en kastrull, koka upp rikligt med vatten & salt.
  2. Häll av vattnet som riset varit blötlagd i, häll riset i kastrullen med det kokande vattnet.
  3. Koka riset i ca 5-7 minuter. Riset ska vara mjuk men fortfarande ha en hård kärna i mitten.
  4. Under tiden kokar du körsbären med sockret i ca 2 minuter. Efter 2 minuter, ta ut körsbären och lägg i en skål. Låt saften från bären att koka upp till en sirap. Efter ca 3 minuter är den klar. Häll sirapen över bären och ställ åt sidan.
  5. Nu bör även riset kokat klart, häll av riset i ett durkslag.
  6. Ta en liten mängs av riset (ca 1,5 dl) och blanda ut med hälften av saffransvattnet.
  7. Torka rent kastrullen som du kokade riset i. Häll olja i botten och lägg över saffransriset. Platta ut så det täcker botten helt.
  8. Häll över hälften av det vita riset i kastrullen, häll över körsbären inkl. sirapen, avsluta med ett till lager av det vita riset. Häll över resten av saffransvattnet, ringla över olja och gör lufthål med baksidan av hålsleven. Lägg på ett lock klädd i kökshandduk.
  9. Låt stå på högsta värme i 1 min och sänk sedan till medelvärme i 40 minuter.
  10. När den är klar, placera ett fat över kastrullen och i en hastig rörelse, vänd kastrullen upp och ned. Lyft försiktigt upp kastrullen. Servera omgående.

FoodByLaven

Lammlägg
previous
Lammlägg med vitlök
Karni yarik
next
Karni yarik – Köttfärsfyllda auberginer
Lammlägg
previous
Lammlägg med vitlök
Karni yarik
next
Karni yarik – Köttfärsfyllda auberginer

Add Your Comment

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.