Directions
Spaghetti och köttfärssås med kurdiska smaker – Ja du läste rätt kurdiska smaker, jag har i saffran, kanel och rosvatten och det blir en helt ny smakupplevelse på denna annars klassiska rätt.
Tips: på mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Ingredienser:
500 gram nötfärs
350 gram spaghetti
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
2-3 msk tomatpuré
800 gram passerade tomater
0,5 gram saffran upplöst i 4 msk kokande vatten
1 tsk gurkmeja till löken
2 tsk gurkmeja till pastavatten
0,5 tsk kanel
En skvätt/valfri mängd av rosenvatten
Rapsolja
Salt & peppar
Parmesanost
Persilja
Ca 3 dl kokande vatten till köttfärssåsen
Ca 3-4 liter vatten till pasta
Gör så här:
- Börja med att blanda saffran med vattnet, täck med lock och låt dra sig.
- Hacka lök och vitlök, skala och grovriv moroten.
- Stek löken glansig i en kastrull, tillsätt gurkmeja och stek gyllene.
- Blanda ner vitlök och lägg i färsen, stek till färsen smular sig. Blanda ner moroten och stek ihop.
- Lägg i tomatpurén och rör om. Häll i saffransvattnet och blanda väl. Häll i rosenvattnet.
- Rör ner de passerade tomaterna och vatten. Tillsätt salt, peppar och kanel. Låt puttra på medelvärme.
- I en separat kastrull, koka upp vatten till pastan. Tillsätt salt och gurkmeja.
- Häll i pastan och koka al dente. Innan du häller av pastan så häll ca 3-4 msk pastavattnet i köttfärssåsen. Häll av pastan i ett durkslag.
- Blanda ner spaghettin i köttfärssåsen och rör försiktigt runt. Ringla över lite olja. Låt den stå på svag värme och dra sig i 2-3 minuter.
- Servera pastan, toppa med riven parmesanost och färsk persilja.