Background Image
0 0
Persiskt ris med tahdig

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

8 dl Ris - Basmati
1 dl Yoghurt - tjock
0,5 gram Saffran Spä ut med 2 msk kokande vatten
Rapsolja
Salt
Vatten

Persiskt ris med tahdig

  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Smakrikt, fluffigt ris med krispig botten på saffran och yoghurt. Det här är favorit från det persiska köket och om ni någonsin ätit det så förstår ni varför. Riset passar extra bra ihop med grytor, kebab eller kycklingrätter.

Tips: på mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.

  1. Häll riset i en rymlig skål. Tvätta ordentligt med ljummet vatten, var försiktigt riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet klarnat och då fått bort allt stärkelse.
  2. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur i minst 1 timme.
  3. Förbered saffransvattnet genom att blanda saffran med 4 msk kokande vatten. Täck och låt stå.
  4. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, salta.  När vattnet kokar silar du av riset och häller i riset i kastrullen. Rör om och låt koka i ca 5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna ”al dente”.
  5. Häll av riset i ett durkslag och rengör kastrullen.
  6. Blanda ihop yoghurt, 1 dl rapsolja, saffransvattnet och 4 dl av riset i en skål.
  7. Ringla lite rapsolja i botten av kastrullen. Häll över yoghurtblandningen och platta
    till ordentligt.
  8. Lägg i resten av riset i kastrullen och forma det till en “topp” i mitten. Gör sedan små gropar i riset med baksidan av en hålslev.
  9. Ringla över lite mer olja. Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på locket.
  10. Ha på hög värme (ej högsta, jag har på 7 av 9) i 5 minuter. Sänk sedan värmen till medelvärme i 50
    minuter (jag har på 4).
  11. När riset är klart ska den vändas och läggas upp på fat. Lyft bort locket och lägg ett
    stort fat på kastrullen (med fatens undersida vänd utåt så du ser den). I en snabb
    rörelse, vänd kastrullen upp och ner medan du håller emot fatet med kastrullen. Lyft
    bort kastrullen.
  12. Servera genom att ha det vita riset i botten på ett fat och garnera sedan på saffransriset.
  13. Dekorera enligt smak och tycke. Jag använde berberis, pistagenötter och mandelsplittar.

FoodByLaven

potatisvåfflor
previous
Potatisvåfflor
Aubergine sylt
next
Baby aubergine sylt/Marabi bajinjani rash
potatisvåfflor
previous
Potatisvåfflor
Aubergine sylt
next
Baby aubergine sylt/Marabi bajinjani rash

Add Your Comment

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.