Ingredients
-
7 dl Ris - Basmati
-
500 gram Nötfärs
-
500 gram Gröna bönor - Haricot verts
-
1 st Lök - gul
-
0,5 gram SaffranBlanda med 3 msk kokande vatten
-
1 dl Tomatpuré
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
1 tsk Kanel - malen
-
1,5 tsk Spiskummin - malen
-
1 st Grönsaksbuljongtärning
-
1 dl Vatten - kokt
-
Salt & Peppar
-
Rapsolja
-
VattenFör att koka riset
Directions
Ris med gröna bönor och nötfärs (”Lobia plaw”) är en smakrik kombination av ris, nötfärs, bönor och kryddor med smak av Mellanöstern. Lobia plaw både doftar och smakar magiskt. Den är min mans favorit och han hade utan problem kunnat äta det alla dagar i veckan. Det är en ”one dish” rätt så den behöver inte serveras med något annat än en god sallad, förslagsvis med på gurka och tomat som bas.
Tips: på mitt instagramkonto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Gör så här:
1. Skölj rent riset och blötlägg i minst 30 min.
2. Finhacka löken.
3. Värm en djup stekpanna med 0,5 msk rapsolja. Tillsätt löken och gurkmejan.
4. Lägg i nötfärsen och stek till den fått lite stekyta.
5. Smula i buljongen och häll sedan i kokt vatten.
6. Tillsätt tomatpurén, krydda med salt och peppar, kanel och spiskummin.
7. Blanda ordentligt och häll sedan i hericot verts. Blanda ordentligt och låt stå på mellanvärme.
Riset:
1. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt.
2. Häll ut vattnet från det blötlagda riset och lägg riset i det kokande vattnet.
3. Låt riset koka i 3-5 minuter tills den är mjuk men inte för mjuk, ”al dente”. Smaka på ett riskorn, den ska vara mjuk men ha en hård kärna.
4. Häll av riset i ett durkslag.
5. Skölj kastrullen och torka rent, häll rapsolja i botten av kastrullen.
Sammansättningen:
1. Hetta upp ca 1 dl rapsolja i en liten kastrull. OBS! Under konstant tillsyn så oljan inte börjar brinna.
2. Nu börjar du varva riset med nötfärsblandningen i kastrullen. Börja med ett lager ris och därefter ett lager nötfärsblandning
3. När allt har varvats i kastrullen, häll över saffransvattnet över riset och den upphettade oljan.
5. Forma riset genom att göra som en topp i mitten (som en kulle/berg) och gör sedan lufthål i riset med undersidan av hålsleven.
6. Sätt på ett lock (klädd i en kökshandduk) på kastrullen.
7. Låt stå på medelvärme i ca 45 min så rätten ångkokas. Servera och njut!