0 0
Dolma med yoghurtfyllning

Dela det på ditt sociala nätverk:

Eller så kan du bara kopiera och dela denna url

Ingredienser

Justera Portioner:
5 dl Ris - Grötris
500 gram Lammfärs
350 gram Vindruvsblad
7 dl Dill - färsk Hackad
2 st Lök - gul
6 klyftor Vitlök
2,5 dl Yoghurt - rysk
1 st Citron
2 st Grönsaksbuljongtärning
Salt & Peppar
ca 1 tsk Chiliflakes
Rapsolja
Vatten - kokt
Gröna bönor - Haricot verts

Dolma med yoghurtfyllning

  • 1h 30 min
  • Portioner 8
  • Medel

Ingredienser

Tillvägagångssätt

Dela

Kurdisk dolma med yoghurtfyllning, detta är mitt enklaste recept på dolma då den innehåller få ingredienser och kräver inget större förarbete. Jag blandar alla ingredienser råa men om man önskar kan man även steka lök, vitlök och lammfärs innan man blandar det med riset. Oavsett så blir det väldigt gott.

Tips: På mitt Instagram- samt youtube konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial. Se nedan för att titta på klippet.

Gör så här:

  1. Skölj rent riset. Separera och skölj alla vindruvsblad, låt rinna av.
  2. Hacka lök, vitlök och dill. Det går även bra att pressa vitlöken.
  3. Ta fram en skål och blanda ihop lammfärs, ris, lök, vitlök och dill.
  4. Häll över 1/2 dl rapsolja och tillsätt salt, peppar och chilipeppar. Blanda ordentligt.
  5. Rör ner yoghurten, se till att det blandats ordentligt. Pressa i saften från 1 citron.
  6. Ta fram en kastrull, häll olja på botten och lägg i de gröna bönorna.
  7. Nu är det dags att börja fylla dolman. Ta fram ett blad och lägg i ca 1 msk fyllning, vik upp nedre kanten och vik sedan in sidorna. Rulla sedan nerifrån och upp. Lägg den rullade dolman över bönorna i kastrullen. Upprepa till du fyllt alla blad.
  8. Smula buljongtärningarna i en kopp och häll över kokt vatten, rör om ordentligt och häll sedan buljongen över dolman. Tillsätt mer vatten ända upp till kanterna.
  9. Ringla över mer olja och placera en tallrik upp och ned över dolman. Lägg på locket och låt koka upp på högsta värme, detta tar ca 15 min. När du ser att den kokar så lyfter du bort tallriken och lägger tillbaka locket. Låt koka på svag/medel värme i ytterligare 1h. Om du vill vara säker på att dolman är färdig kan du smaka på en för att se om riset och bladen är mjuka.
  10. När de kokat klart lyfter du bort locket och placerar ett fat över kastrullen. I en snabb rörelse, vänd kastrullen upp och ned och lyft sedan försiktigt bort kastrullen. Nu har du dolman på botten av fatet och bönorna överst.
  11. Garnera med citronskivor och dill (frivilligt) och servera med bröd och tsatsiki.

Dessa går även bra att förbereda dagen innan, då följer du alla steg till nr 7 och lägg sedan kastrullen i kylen. Dagen efter fortsätter du från steg nr 8. Samma gäller om du vill frysa in.

Dolma vit

FoodByLaven

grönsaksspett
föregående
Grönsaksspett med örtpesto
Fruktremmar
nästa
Nan qaysi / fruktremmar
grönsaksspett
föregående
Grönsaksspett med örtpesto
Fruktremmar
nästa
Nan qaysi / fruktremmar

Lägg Till Din Kommentar

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.