Background Image
 • Home
 • Dolma
 • Dolma bahar – Kurdiska vinbladsdolmar med örter och yoghurt
0 0
Dolma bahar – Kurdiska vinbladsdolmar med örter och yoghurt

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dolma bahar – Kurdiska vinbladsdolmar med örter och yoghurt

 • Serves 8
 • Hard

Directions

Share

Dolmai bahar – en kurdisk variant av dolma på vindruvsblad och lök fylld med färska örter och yoghurt. Den här serveras oftast under våren ”bahar” och traditionellt under Newroz firandet (det kurdiska nyåret).

Detta recept finns även steg för steg på min Youtube kanal, se videon nedan.

Ingredienser:
1 kg rundkornigt ris (ex gröt)
1 kg lammgrytbitar
400 gram vindruvsblad (ca 100 st)
9 gula lökar
6 vitlöksklyftor
3 sivri paprika
500 gram rysk yoghurt (1 burk)
160 gram dill
1 dl hackad koriander
3 dl hackad persilja
1 köttbuljongtärning
3 grönsaksbuljongtärningar
0.5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Chiliflakes
1,5-2 liter vatten
Rapsolja

Gör så här:

 1. Skölj rent riset och lägg i en skål. Separera och skölj alla vindruvsblad, låt rinna av.
 2. I en djup panna, häll i olja och 1 klyftad lök. Tillsätt gurkmeja och lägg i köttet. Stek till den får färg på bägge sidorna. Tillsätt salt, peppar och köttbuljongen, häll över 1,5 liter vatten, lägg på ett lock och låt köttet koka på medelvärme.
 3. Skala 5 lök, skär sedan ett snitt ända in till mitten på varje lök. Koka upp vatten med salt, lägg försiktigt i löken och låt de sjuda i 10 minuter. När de har mjuknat tar du upp dem och låter dem svalna.
 4. Finhacka 3 lök, pressa vitlök, finhacka dill, persilja och koriander.
 5. Stek lök och vitlök i en stekpanna med olja till de blivit glansiga och mjuknat. Häll sedan ner de i en skål med riset. Blanda.
 6. Blanda i alla örter och rör om.
 7. Häll över rikligt med olja och tillsätt salt, peppar och chiliflakes. Blanda ordentligt. Rör ner yoghurten, se till att det blandats ordentligt. Pressa i saften från 1 citron. Smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov.
 8. Ta fram en rymlig kastrull, häll olja på botten och lägg i sivri paprikan och 3 skivade lökar på botten.
 9. Ta fram lammet, lyft ut bitarna från pannan och placera på löken/paprikan i kastrullen. Låt buljongen fortsätta puttra på spisen och lägg även i grönsaksbuljongtärningarna. Låt stå.
 10. Nu är det dags att börja fylla dolman. Lägg i ca 1 msk fyllning i varje blad, vik ihop bladet till fyrkanter. Lägg de fyllda bladen i kastrullen på lammköttet. Upprepa till du fyllt tillräckligt många blad så inte köttet syns längre.
 11. Lossa försiktigt bladen på de mjuka löken, fyll med ca 1 msk i varje och rulla ihop. Placera över bladen i kastrullen till du har ett lager av fyllda lökar. Fortsätt sedan fylla bladen till all fyllning och blad är slut.
 12. Häll nu buljongen som fått koka över dolman. Tillsätt mer vatten vid behov ända upp till kanterna.
 13. Ringla över mer olja och placera en tallrik upp och ned över dolman. Lägg på locket och låt koka upp på högsta värme. När du ser att den kokar så lyfter du bort tallriken och lägger tillbaka locket. Låt koka på svag/medel värme i ytterligare 45 min. Om du vill vara säker på att dolman är färdig kan du smaka på en för att se om riset och bladen är mjuka.
 14. När de kokat klart lyfter du bort locket och placerar ett uppläggningsfat över kastrullen. I en snabb rörelse, vänd kastrullen upp och ned och lyft sedan försiktigt bort kastrullen. Nu har du dolman på botten av fatet och köttet överst. Servera med bröd och tsatsiki!

Dessa går även bra att förbereda dagen innan, då följer du alla steg till nr 11 och lägg sedan kastrullen i kylen. Dagen efter fortsätter du från steg nr 12.

Kurdisk dolma

 

FoodByLaven

Cinnabons
previous
Cinnabons med smak av mellanöstern
Gheimeh bademjan
next
Gheimeh bademjan – persisk köttgryta
Cinnabons
previous
Cinnabons med smak av mellanöstern
Gheimeh bademjan
next
Gheimeh bademjan – persisk köttgryta

Add Your Comment

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.