Background Image
0 0
Rispilaff med saffranskyckling

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
6 dl Ris - Basmati
1 kg Kycklinglårfilé
1 st Lök - gul
2 st Lök - Röd
10 st Dadlar
1 dl Russin
1 dl Yoghurt - tjock Ex. Grekisk/Turkisk
1 gram Saffran
1 tsk Gurkmeja - krydda
Salt & Peppar
0,5 msk Rosenblad - torkade
0,5 msk Pistagenötter
Rapsolja
Vatten - kokt

Rispilaff med saffranskyckling

 • Serves 6
 • Medium

Ingredients

Directions

Share

Rispilaff eller ”brinjplaw” som vi säger på kurdiska är något av det roligaste jag tycker om att laga. Det finns så mycket man kan blanda riset med och dessutom blir det väldigt gott med dessa pilaffer. I det här receptet har jag en krispig saffransbotten, saffranskyckling och toppar det med saffranskaramelliserad lök. Som en avslutande touch garnerar jag med torkade rosenblad, kombinationerna verkligen gifter med varandra och lyfter hela smakupplevelsen till en nya nivå. Skulle du inte få tag på rosenblad kan du hoppa över det men annars rekommenderar jag att du följer receptets alla moment.

Tips: Detta recept innehåller ganska många steg men det är inte särskilt svåra steg så bli inte avskräckt. På mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.

Gör så här:

 1. Lös upp saffranet i 6 msk kokande vatten, täck över och låt stå.
 2. Skölj rent riset och ställ i blöt, minst 30 min men gärna längre.
 3. Strimla både rödlök och gul lök, ställ de separat. Kärna ur dadlarna och skär på mitten.
 4. Häll olja i en djup panna, lägg i den gula löken och stek glansig. krydda med gurkmeja och stek gyllene.
 5. Lägg i kycklingen, stek så de får en lättare stekyta på bägge sidorna. Tillsätt salt, peppar och 3 msk av saffransvattnet. Rör om och häll sedan över 0,5 liter kokande vatten. Lägg på ett lock och låt koka på hög värme (inte högsta) i 30 minuter. Efter 30 minuter sänk värmen till låg.
 6. Koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull, tillsätt salt. Häll i det rensköljda riset och låt koka i ca 5 minuter. Koktiden varierar beroende på hur länge riset stått i blöt. Det viktiga är att riset är mjukt men fortfarande har en hård kärna i mitten.
 7. Under tiden riset kokar så strimlar du kycklingen i större bitar, låt stå kvar i pannan på svag värme.
 8. När riset kokat klart häller du av det i ett durkslag.
 9. Ta fram en skål, blanda ihop yoghurt, 1 dl rapsolja  och 2 msk av saffransvattnet. Blanda därefter i 4 dl av det kokta riset.
 10. När är det dags att bygga ihop pilaffen. Torka rent kastrullen, häll lite olja i botten och lägg sedan i yoghurtriset på botten. Platta ut så det täcker hela botten av kastrullen.
 11. Häll i hälften av det vita riset, lägg i kycklingbitarna (det är okej om du får med en del av skyn), och häll sedan över resten av riset. Ringla över rapsolja och lägg på ett lock klädd i kökshandduk. Låt stå på hög värme (ej högsta, jag har på 7 av 9) i 5 minuter. Sänk sedan värmen till medelvärme i 45 minuter (jag har på 4).
 12. När det är 15 minuter kvar av tiden så börjar då med toppingen. Ta fram en liten kastrull, häll i rapsolja och den strimlade rödlöken. Stek till den mjuknat och häll därefter i 1 msk saffransvatten. Låt karamelliseras på medelvärme i ca 5 minuter.
 13. Blanda ner dadlarna och stek ihop de till de fått en lättare stekyta, blanda till sist ner russinen och sänk värmen till låg. Låt stå.
 14. Nu när riset är klart ska den vändas upp  och ned och läggas upp på fat. Lyft bort locket och lägg ett stort fat på kastrullen (med fatens undersida vänd utåt så du ser den). I en snabb rörelse, vänd kastrullen upp och ner medan du håller emot fatet med kastrullen. Lyft
  försiktigt bort kastrullen.
 15. Saffransbotten är ni vänd uppåt, toppa den med den karamelliserade lökblandningen. Avsluta med att garnera med pistagenötter och rosenblad. Servera omgående, gärna med en härlig sallad till.

 

Rispilaff

Saffranspilaff

FoodByLaven

Vermicelli soppa
previous
Vermicelli soppa
Baklava
next
Baklava – knyten
Vermicelli soppa
previous
Vermicelli soppa
Baklava
next
Baklava – knyten

Add Your Comment

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.