Background Image
  • Home
  • Gryta
  • Kycklinggryta i tomatsås / Zereshk polo ba morgh
1 0
Kycklinggryta i tomatsås / Zereshk polo ba morgh

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
900 gram Kycklingben
2 st Lök - gul
1 klyfta Vitlök
1 tsk Gurkmeja - krydda
0,5 tsk Kanel - malen
0,5 dl Tomatpuré
0,5 msk Strösocker
2 dl Berberis bär
1 st Hönsbuljongtärning
0,5 gram Saffran
Salt & Peppar
Rapsolja
3 msk till saffran Vatten - kokt
0,5 liter till grytan Vatten - kokt
Kokt Ris - Basmati

Kycklinggryta i tomatsås / Zereshk polo ba morgh

  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

”Zereshk polo ba morgh” är en persisk rätt där kyckling i tomatsås serveras till ris med syrliga berberis bär och saffran. Det här är en av mina favoriter från det persiska köket. I detta recept beskriver jag hur du gör kycklinggrytan, till det ska du servera kokt ris. Recept på hur du kokar riset hittar du genom att klicka här

Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept som steg för steg video.

Gör så här:

  1. Lös upp saffranet i 3 msk hett vatten. Täck och låt stå och dra i minst 30 min.
  2. Dra bort skinnet från kycklingen. Hacka lök och pressa vitlök. Skölj rent berberis.
  3. Hetta upp olja i en djup panna, lägg i löken och stek glansig. Krydda med gurkmeja och stek gyllene.
  4. Lägg ner vitlöken och blanda. Lägg i kycklingen och stek i någon minut till de får färg på bägge sidorna.
  5. Tillsätt salt, peppar, kanel och halva saffransvattnet, rör om.
  6. Blanda ner tomatpurén, smula i buljongtärningen och häll i hett vatten. Rör om och lägg på ett lock, låt koka på medelvärme i 30 minuter.
  7. Efter 30 minuter tar du bort locket och låter grytan puttra i ytterligare 10 minuter.
  8. Ta fram en liten kastrull. häll i en skvätt olja och rör ner berberisen. Stek på medelvärme under omröring, blanda ner sockret.
  9. Sänk värmen och häll i 1 msk av saffransvattnet, rör om ordentligt och ta sedan bort från värmen så bären inte bränns.
  10. Häll upp ca 3 dl av det kokta riset i en skål, häll resten av saffransvattnet över och blanda ordentligt.
  11. Lägg upp vitt ris på en tallrik, toppa med saffransriset och berberisen. Servera till kycklinggrytan. Jag har även garnerat med pistagenötter.

 

FoodByLaven

Shami köttbullar
previous
Shami köttbullar
Halloumibiffar
next
Halloumibiffar med grönsaker
Shami köttbullar
previous
Shami köttbullar
Halloumibiffar
next
Halloumibiffar med grönsaker

One Comment Hide Comments

Add Your Comment

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.