Ingredients
-
900 gram Kycklingben
-
2 st Lök - gul
-
1 klyfta Vitlök
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
0,5 tsk Kanel - malen
-
0,5 dl Tomatpuré
-
0,5 msk Strösocker
-
2 dl Berberis bär
-
1 st Hönsbuljongtärning
-
0,5 gram Saffran
-
Salt & Peppar
-
Rapsolja
-
3 msk till saffran Vatten - kokt
-
0,5 liter till grytan Vatten - kokt
-
Kokt Ris - Basmati
Directions
”Zereshk polo ba morgh” är en persisk rätt där kyckling i tomatsås serveras till ris med syrliga berberis bär och saffran. Det här är en av mina favoriter från det persiska köket. I detta recept beskriver jag hur du gör kycklinggrytan, till det ska du servera kokt ris. Recept på hur du kokar riset hittar du genom att klicka här
Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept som steg för steg video.
Gör så här:
- Lös upp saffranet i 3 msk hett vatten. Täck och låt stå och dra i minst 30 min.
- Dra bort skinnet från kycklingen. Hacka lök och pressa vitlök. Skölj rent berberis.
- Hetta upp olja i en djup panna, lägg i löken och stek glansig. Krydda med gurkmeja och stek gyllene.
- Lägg ner vitlöken och blanda. Lägg i kycklingen och stek i någon minut till de får färg på bägge sidorna.
- Tillsätt salt, peppar, kanel och halva saffransvattnet, rör om.
- Blanda ner tomatpurén, smula i buljongtärningen och häll i hett vatten. Rör om och lägg på ett lock, låt koka på medelvärme i 30 minuter.
- Efter 30 minuter tar du bort locket och låter grytan puttra i ytterligare 10 minuter.
- Ta fram en liten kastrull. häll i en skvätt olja och rör ner berberisen. Stek på medelvärme under omröring, blanda ner sockret.
- Sänk värmen och häll i 1 msk av saffransvattnet, rör om ordentligt och ta sedan bort från värmen så bären inte bränns.
- Häll upp ca 3 dl av det kokta riset i en skål, häll resten av saffransvattnet över och blanda ordentligt.
- Lägg upp vitt ris på en tallrik, toppa med saffransriset och berberisen. Servera till kycklinggrytan. Jag har även garnerat med pistagenötter.