Background Image
0 0
Kvitten marmelad

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Kvitten marmelad

  • Medium

Directions

Share

Mrabai bahe – kvitten marmelad. Kvitten är en frukt likt äpple men med fastare fruktkött och i Kurdistan är det väldigt populärt att göra marmelad av den här fina frukten. Jag älskar att göra egen marmelad och det har jag lärt mig av min fantastiska svärmor, hon är känd för hennes marmelader. Den här passar bra både till frukosten och på ostbrickan.

1 kg kvitten
1 kg strösocker
Ca 1 liter vatten (kokt)
0,5 tsk vaniljsocker
1 tsk hela kardemummakärnor
1 krm kardemummakärnor (valfritt)
1 krm citronsyra
Kallt vatten
Saften från 1/2 citron

Gör så här:
1. Häll kallt vatten och citronsaften i en skål.
2. Skölj rent frukten, skär i bitar av valfri storlek men inte för små. Så fort du skurit frukten lägg de direkt i skålen med vatten, upprepa till du skurit all frukt.
3. Häll av vattnet från frukten, ta fram en kastrull och lägg i frukten. Häll över kokt vatten och låt koka på medelvärme i ca 15 min.
4. Rör försiktigt i strösocker och kardemummakärnor, låt koka på svag/medelvärme i 1 timme.
5. Häll i vaniljsockret, skumma av eventuellt skum, här kan du även ta ut de små kardemummakärnorna om du haft i de, låt koka i ytterligare 1 timme.
6. Rör försiktigt i citronsyran och låt puttra i ytterligare 30 min.
7. Häll upp i rena glasburkar, låt svalna och förvara sedan i kylskåpet. De går även bra att frysa in. Ju längre marmeladen får koka desto rödare färg får den men se upp så att den inte blir mosig, justera även mängden socker och vatten till du får den konsistens på sirapen som du önskar.

Förslag på fler smaksättningar: Nejlika, kanel eller saffran passar till.

Kvitten

FoodByLaven

Lammlägg
previous
Lammlägg i tomatsås
Biryani
next
Ugnsbakad biryani
Lammlägg
previous
Lammlägg i tomatsås
Biryani
next
Ugnsbakad biryani

Add Your Comment

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.