Background Image
0 0
Mast / Hemgjord kurdisk yoghurt

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Mast / Hemgjord kurdisk yoghurt

  • Medium

Directions

Share

Masti kurdi – Kurdisk yoghurt ”mast” är enkel att koka upp och smakar krämigt och gott. Yoghurten är känd för sin smak av ”soj” vilket är en lätt bränd/rökig smak den får av att mjölken kokas på hög värme. Jag tycker inte om när den smaken är för mycket därav kokar jag min yoghurt i några minuter bara men om du vill framhäva den smaken kan du koka den i 15-20 min istället. Receptet kommer nedan:

Ingredienser:

3 msk naturell yoghurt
3 liter röd mjölk (går även att byta ut 1 liter mjölk mot 1 liter vispgrädde)

Gör så här:
1. Koka upp på mjölken hög värme, låt koka i ca 5-6 min. Ha koll så det inte kokar över, du kan placera en träslev tvärs över kastrullen, detta förhindrar att det kokar över.
2. Låt svalna till den är lite varmare än fingervarmt. Häll över i en matlåda eller burk som har lock. Rör försiktigt ner yoghurten och rör om i ca 30 sek.
3. Lägg på locket och täck över med en bakduk. Låt stå mörkt i minst 4 timmar, titta till om den tjocknat annars låt stå en stund till.
4. När den tjocknat till sig så lyfter du på locket, placera försiktigt en helt ny disktrasa (som du sköljt rent och kramat ur ordentligt) över yoghurten. Lägg tillbaka locket och ställ i kylskåpet i 2 dygn.
5. Efter 2 dygn, ta fram yoghurten och släng bort trasan. Häll av överflödig vätska och servera sedan yoghurten i en skål. Förvara resten av yoghurten i kylskåpet med locket ordentligt stängd.

FoodByLaven

Räktacos
previous
Räktacos / sommartacos
Grönsaksgratäng
next
Tapsi qima / Grönsaks- och köttfärsgratäng
Räktacos
previous
Räktacos / sommartacos
Grönsaksgratäng
next
Tapsi qima / Grönsaks- och köttfärsgratäng

Add Your Comment

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.